Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie is een veel voorkomende oorzaak van pijn in de voet. De zenuwtak waar het om gaat bij een Mortonse neuralgie verzorgt de gevoelsfuncties. De zenuwtak heeft geen functie bij de aansturing van spieren, waardoor er geen motorische uitvalsverschijnselen zijn. Pijn, tintelingen,verminderde gevoeligheid) en overgevoeligheid zijn de mogelijk optredende effecten bij Mortonse neuralgie.

Mortonse neuralgieDe meest voorkomende plek van Mortonse neuralgie is tussen het 2e en 3e of 3e en 4e mtp-gewricht. De precieze oorzaak van een Mortonse neuralgie is nog niet duidelijk. Er zijn verschillende theorieën en over het algemeen wordt er uitgegaan van een aanwezige mechanische irritatie, een chronische irritatie of het bekneld raken van een zenuw. Deze voortdurende irritatie leidt tot een ontstekingsreactie van de zenuw die hierdoor zwelt. Deze zwelling verergert de mate van inklemming. De voornaamste oorzaak van Mortonse neuralgie is een abnormale pronatie van de voorvoet. Het is een wat technisch maar verhaal in het kort kan je zeggen dat de voet dermate doorzakt dat de voorvoet naar buiten gaat, geeft druk tegen de schoen. Veelal is een andere oorzaak het dragen van te smalle schoenen.

De oplossing

Na behandeling met een orthese en/of therapiezool welke onder de voorvoet op bepaalde wijze is ingericht verdwijnt de pijn bij het staan en lopen in de meeste gevallen vrijwel meteen en volledig. In de overige gevallen is er niet meteen verbetering, en duurt het enkele weken voordat de pijn volledig is verdwenen. Er zijn meestal geen terugkerende klachten zolang u de steunzolen draagt.

Contact formulier mortonse neuralgie