Diabetes mellitus

Voetproblemen kunnen bij patiënten met diabetes mellitus ernstige complicaties teweeg brengen.

Aan de preventie (het voorkomen) van deze complicaties kan zowel de patiënt als de voetspecialist veel doen. Een voetspecialist, bijvoorbeeld een registerpodoloog, zal nagaan hoe de factoren zoals stijfheid van de gewrichten, de aantasting van de zenuwbanen en voetvervormingen bijdragen aan verhoogde druk onder de voet. Voor de blote voet is dit vaak al redelijk uitvoerig onderzocht, maar voor de voet-druk tijdens het dragen van schoenen niet, terwijl de meeste mensen toch het overgrote deel van de dag schoenen dragen.

De oplossing

Als is vastgesteld welke factoren samenhangen met een verhoogde druk onder de voet, kan worden nagegaan of de diabetes-patiënt baat heeft bij steunzolen. Steunzolen moeten de druk onder de voet beter verdelen, om ernstige voetproblemen op de langere termijn te voorkomen of te beperken. De voet kan beschermd worden door een zool die accommoderend, beschermend en drukverdelend is. De overige belasting moet zoveel mogelijk over de hele voetzool worden verdeeld. Het beste lukt dat door een gipsafdruk van de voeten te maken. Ook hier is de juiste schoenkeuze weer belangrijk. De juiste lengte/breedte,soepelheid van het leer, gewicht, liefst geen stiksels voorom, etc.

De voeten van de patiënt met diabetes mellitus veranderen relatief snel. Dit vereist regelmatige controle bij uw therapeut. Dit gebeurt bij de praktijkondersteuners van uw huisarts-praktijk.

Contact formulier diabetes mellitus